Wat meer over René
... twintig jaar op proef ...                                                                                                            (terug)

Ergens tegen het einde van 1983 belde wijlen Henk de Koning - die lid was van de kersverse Glacis - René op 'n avond op en vroeg hem of hij zin had om bij de Glacis te komen spelen. Ze hadden een gitarist nodig en Henk wist van René's bestaan als vroegere gitarist bij een aantal bandjes af. "Gezellig wat deuntjes meespelen en -zingen; zomaar wat muziek maken met elkaar, allemaal vrijblijvend", was het motto. "Kom eerst maar eens een tijdje op proef, wat kijken, luisteren, meespelen en je ziet maar of je het leuk vindt. We repeteren in de Angela-school op de Glacis", zei Henk. Nou, vrijblijvend is het al jaren niet meer natuurlijk. Hoewel ... na ongeveer twintig jaar (!!) kwam men erachter dat René nog steeds op proef was.  Aan hem was immers nog nooit gevraagd of hij vast bij de groep wilde komen spelen. Ha, ha, dit is een grapje natuurlijk, maar de "officiële aanstelling" als gitarist van De Glacis werd toen toch bezegeld met een etentje.


 


 

 

René was nog heel jong toen hij zich met muziek bezig ging houden. Als kind (7 jaar was ie) kwam hij - samen met zijn oudste broer Sjef - terecht bij de harmonie "De Scheldezonen" uit zijn geboortdorp Hoogerheide. Hij blies daar zijn partijtje mee op zijn piston (soort trompet). In die tijd - we spreken over de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw - begon hem ook andere muziek te interesseren en zelfs méér te boeien. Toen hij een jaar of dertien was verruilde hij z'n blaasinstrument voor een gitaar. Via via kwam hij terecht bij diverse zang- en muziekensembles, die in die tijd plaatselijk enige furore maakten. Later zijn daaruit weer beatbandjes ontstaan. Daar heeft René zich - naast natuurlijk nog wat andere zaken (verkering e.d. ...) - tot pakweg 1969/1970 mee bezig gehouden. Daarna werd het stiller rond zijn muzikale "carrière" ... tot Henk hem belde! "Het bloed kruipt immers ....", zullen we maar zeggen.

Van 1996 tot 2003 speelde René - samen met Liesbeth - ook nog in de Ierse Folkgroup "Shamrock".

Hieronder een klein beeldoverzicht van die "carrière"


René's muzikale "carrière" is al ver vóór het ontstaan van De Glacis begonnen.

Op de foto's hiernaast: "the HighMoor Rockers";René staat rechts. Dit moet omstreeks 1963/1964 zijn geweest. Als je goed kijkt zie je tegen de achterwand een foto van The Beatles hangen. René was - en is nog steeds - daar een grote fan van.

Tussen de dames: tijdens een uitvoering van The HighMoor Rockers (René 2e van links)


"Acseta", een gitaarensemble uit Putte (NBr). Het was een internationaal gezelschap. Ongeveer driekwart kwam uit Nederland en de rest uit België. Deze foto dateert van ca. 1965. (René' hoofd is omcirkeld).

 

 
 "The Kontiki's" (1965-
1969). René staat rechts;

weer met "The Kontiki's".

Maar ...nog vele jaren eerder blies René z'n partijtje al mee. Als zevenjarige werd hij - samen met zijn oudste broer Sjef - lid van harmonie "De Scheldezonen" uit Hoogerheide. Hij speelde daar piston(soort trompet). De foto's hiernaast stammen uit half de jaren '50 van de vorige eeuw (1956/1957).

 

(foto boven) René blaast hier op de tuba, maar dat was meer  voor de show om het contrast tussen het kleine manneke en het enorme instrument te tonen. Deze foto werd gemaakt ter gelegenheid van de presentatie van de eerste uniformen van de harmonie.

(Foto rechts) Hij blies in die tijd piston bij de harmonie. Hier poseert hij met zijn instrument.;

 Verzameling gitaren van René. Het meest linkse exemplaar is een fretloze acoustische basgitaar, die Frans heeft gebouwd half de jaren '80. Jarenlang heeft René hem - naast zijn gewone gitaar - meegezeuld naar repetities en optredens. Op een gegeven moment vond hij het welletjes en liet hem thuis.

 


(terug)